Зголемување на побарувачката на пазарот на етил ацетат во пакувањето храна

Етил ацетат е безбојна течност со овошен мирис. Малку е растворлив во вода и растворлив во повеќето органски растворувачи како што се алкохол, етер и ацетон. Се користи како растворувач за широк спектар на апликации во многу индустрии како што се храна и пијалоци, фармацевтски производи, амбалажи, органски растворувач, итн.

Во фармацевтската индустрија етил ацетат се користи како медиум за екстракција во концентрација и прочистување на антибиотици. Исто така се користи како средство за производство на лекови како што се сулфаметоксазол, рифампицин итн.

Меѓу индустрите за крајна употреба, храната и пијалоците имаа најголем удел на глобалниот пазар на етил ацетат во 2017 година. Зголемената побарувачка за храна и пијалоци се очекува да предизвика раст на глобалниот пазар на етил ацетат.

Лепилата за растворувачи на база на етил ацетат покажуваат посилна цврстина на врската и поголема отпорност на лупење. Поради ниската цена, ниската токсичност и пријатниот мирис, првенствено се користи како растворувач или разредувач за апликации како отстранување лак за нокти или додаток во цигарите.

Етил ацетат има примена како растворувач во мастила за флексографско и роготворско печатење. Други примени на етил ацетат вклучуваат лепила, течности за чистење, обложени хартии, фотографски филмови и плочи и вештачка кожа.

Побарајте примерок

Етил ацетат е популарен растворувач кој се користи во производството на лакови, разредувачи и лакови од нитроцелулоза. Поради својот висок сооднос на разредување и со алифатични и со ароматични разредувачи, тој е многу претпочитан органски растворувач кој покажува мала токсичност.

Главниот процес за производство на етил ацетат е преку естерификација на етанол со оцетна киселина во присуство на катализатор. Иако некои производители произведуваат етил ацетат со каталитичка кондензација на ацеталдехид со алкоксиди.

Меѓу индустрите за крајна употреба, храната и пијалоците имаа најголем удел во глобалното ниво пазар на етил ацетат во 2017 година. Зголемената побарувачка за храна и пијалоци се очекува да го поттикне растот на глобалниот пазар на етил ацетат.

На пример, според џепната книга за статистика на храна 2016, од страна на Одделот за животна средина, храна и рурални работи - Велика Британија, бруто додадената вредност на секторот за храна (без земјоделство) се зголеми за 4.1% во 2015 година, по 2.0% зголемување во 2014 година.

Азија Пацифик имаше значителен удел на пазарот во глобалното ниво пазар на етил ацетат во 2017 година, како резултат на зголемената побарувачка на етил ацетат од индустријата за пакување. Етил ацетат се користи во производството на флексибилно пакување, полиестер и BOPP филмови.

Азија Пацифик имаше значителен удел на пазарот на глобалниот пазар на етил ацетат во 2017 година, како резултат на зголемената побарувачка на етил ацетат од индустријата за пакување. Етил ацетат се користи во производството на флексибилно пакување, полиестер и BOPP филмови.

Покрај пакувањето, се предвидува тренд на испорака на храна преку Интернет и деловна трговија со е-малопродажба во регионот да го поттикне растот на пазарот на етил ацетат во Азија-Пацифик за време на периодот на прогноза, како резултат на зголемената побарувачка од индустријата за храна и пијалоци.

Сепак, замена на облогата заснована на растворувач со премази на вода може да го попречи растот на пазарот на етил ацетат во текот на периодот на прогноза.

Глобалниот пазар на етил ацетат беше врзан за 3.9 ММТ во 2017 година и се очекува да регистрира CAGR од 6.0% во однос на волуменот, за време на прогнозата (2018 - 2026), за да достигне 6.6 ММТ до 2026 година

Азија-Пацифик има прекумерен капацитет на етил ацетат, додека Европа и Северна Америка се зависни од увоз за да ја задоволат домашната побарувачка.017

Некои производители прифаќаат позелен правец за производство на етил ацетат. На пример, СЕКАБ снабдува зелен етил ацетат до клиенти со големи еколошки побарувања. Произведен е од биолошки создаден етанол, кој користи суровини како шеќерна трска, пченка, репка и сл. И се произведува со био-базирана енергија на процесот. Етил ацетат со врвен чист квалитет се произведува од базирана на целулоза 2nd генерација етанол, отпаден производ од постојно производство на целулоза.

Главните играчи кои работат на глобалниот пазар на етил ацетат вклучуваат Celanese Corporation, Eastman Chemical, Solutia, INEOS Group Limited, Родија Бразил, Showa Denko, Shanghai Wujing Chemical и Sasol Limited.

Арти Каду

Висок специјалист за оптимизација за кохерентен пазар увид

Оставете Одговор